≡ Menu

Znamenitosti Beograda

Ne glede na to ali se boste odpravili na kratek izlet, podaljšan vikend ali poslovno, si boste zagotovo ogledali kakšne znamenitosti Beograda. Večino glavnih znamenitosti Beograda si lahko ogledate v dveh dneh, odvisno od tega koliko časa jim boste posvetili.

Kaj so največje znamenitosti v Beogradu je seveda subjektivno mnenje, tako da jih bomo na strani našteli kar nekaj. Tako jih lahko enostavno preverite in se odločite katere si boste ogledali.

Glavne znamenitosti Beograda

 • Kalemegdan in beograjska trdnjava – zagotovo najlepši del Beograda za sproščen sprehod po velikem parku. Ne glede na za koliko časa se boste zadržali v Beogradu, si morate ogledati to glavno znamenitost. Zraven tega lahko v sklopu parka obiščete rimski vodnjak, vojni muzej, živalski vrt,
 • Cerkev Sv. Sava – Največja protestantska cerkev v Srbiji in ena izmed največjih na svetu, ki je posvečena svetniku Savi, ustanovitelju srbske protestantske cerkve. Cerkev so začeli graditi leta 1935, vendar njena notranjost še do danes ni končana.
 • Ulica Knjez Mihajlova – glavna ulica za pešce Beograda, kjer najdete veliko barov, restavracij, nekaj slaščičarn, različnih trgovin za oblačila in druge stvari. Sega od Kalemegdana na eni strani do ulice Terazije na drugi strani, kjer je v bližini Trg republike.
 • Ada Ciganlija – polotok sredi Beograda, ki ga povezuje ozka cestna povezava predstavlja mesto za sprehode in šport. Na Ada Ciganliji najdete golf igrišče, igrišča za tenis, košarko in nogomet, prijetna pa je tudi za tek ali vožnjo s kolesom. Najbolj popularna je v poletnem času, ko se lahko v reki Savi tudi kopate, ob obali pa najdete veliko barov za pijačo in zabavo ter restavracije.
 • Skadarlija – Skadarska ulica je boemski del Beograda, celotna ulica je tlakovana, dane pa jo zaznamujejo številne restavracije. Obvezen obisk za večerjo, kjer lahko izbirate med odličnimi srbskimi restavracijami. Za najboljše med njimi veljajo Tri šešira, Moj šešir, Putujuči glumac, verjetno pa na Skadarliji ne boste naleteli na slabo hrano.

Ostale znamenitosti Beograda

 • Hiša cvetja – grob Josip Broz Tita, malenkosti izven centra Begrada, ki velja za znamenitost, ki si jo ogleda skoraj vsak Slovenec vsaj enkrat.
 • Avala – kakšnih 15 km izven Beograda si lahko ogledate stolp Avala in se na njega z dvigalom tudi povzpnete, kjer se razprostira lep razgled na okolico. Čez vikende in praznike ga obišče tudi veliko domačinov, ki si v bližnjem parku lahko priredijo manjši piknik. V bližini stolpa najdete tudi spomenik neznanemu vojaku in hotel.
 • Trg republike
 • Muzej Nikole Tesla – Manjši muzej Nikole Tesla, kjer si lahko ogledate nekaj njegovih izumov in film o njegovem življenju.
 • Živalski vrt – Na desni strani Kalemegdana se nahaja manjši živalski vrt, ki je primeren za popoldanski ogled.
 • Stadion Crvene Zvezde (Marakana) in Partizana – športni navdušenci si bodo zagotovo želeli ogledati kakšne športne dvorane in stadione. Pri tem ne smete izpustiti teh dveh glavnih stadionov.

Ideje za znamenitosti, oglede in aktivnosti najdete tudi v turističnih vodnikih za Beograd.